PROMOVISANA MONOGRAFIJA “NEBOJŠA GLOGOVAC”

Monografija „Nebojša Glogovac“ predstavljena je sinoć publici u Leskovačkom kulturnom centru kao deo pratećeg programa ovogodišnjeg Lajfa. O nastanku i sadržaju knjige govorila je Tatjana Nježić, autorka.

Monografija je sastavni deo naše najveće glumačke nagrade „Dobričin prsten”. Pravilo ovog priznanja nalagalo je da laureat bira autora monografije, ali je nakon promene statuta same nagrade, Nebojša Glogovac prvi glumac kome je „Dobričin prsten“ pripao postuhumno.

“Za mene je bila velik čast, izazov i ogromna strepnja da napišem ovu monografiju. Nije ovo moja prva knjiga o nekom umetnika, ali je drugačije kada se time bavite, a on ima priliku da pogleda pa reaguje kako biste se uskladili. Velika je odgovornost bila na meni – rekla je autorka tatjna Nježić.

Reč je o izdanju na  245 strana, sa više od 100 fotografija i nekoliko celina.U prvoj, pod nazivom “Scene i ekrani”, sadržani su tekstovi o pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu Glogovca.Druga, obimom najveća celina, “Reči koje život znače”, sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih reči, iskaza. Treću celinu čine autorizovane beleške, a Četvrta, koja nosi naziv “Rekli su…”, obuhvata priloge 18 renomiranih umetnika i stvaralaca.

O Nebojši Glogovcu govorili i pisali Dejan Mijač, Branka Katić, Goran Paskaljević, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Lenka Udovički, Jelisavata Seka Sablić, Ante Tomić i drugi. U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa zahumsko-hercegovačkog.