RAČUN OSNOVOG SUDA U LESKOVCU U BLOKADI

sud

 Račun  Osnovnog suda u Leskovcu blokiran je za 2 miliona 114 hiljada 458 dinara , navodi se u odgovoru ove pravosudne institucije na zahtev naše redakcije.Počev od 16. Septembra prošle godine, pa zaključno sa jučerašnjij danom, račun za redovno poslovanje Osnovnog suda u Leskovcu ukupno je bio 239 dana u blokadi a deblokada računa očekuje se krajem ovog meseca.  

Blokada računa za redovno poslovanje Osnovnog suda u Leskovcu nastala je zbog prinudne naplate troškova krivičnog postupka okrivljenima u postupcima gde su donete oslobađajuće presude, prinudne naplate troškova zastupanja od strane advokata – branilaca po službenoj dužnosti , prinudne naplate troškova po odlukama u postupcima koji su vođeni zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Blokada računa ne remeti rad i funkcionisanje suda, osim u pojedinačnim slučajevima, gde u krivičnom postupku dolazi do odlaganja glavnog pretresa usled neprivođenja osuđenika ili pritvorenika iz Kazneno poporavnih zavoda na suđenje, s obzirom na to da ove ustanove, zbog nedostatka sredstava za materijalne troškove zahtevaju predujmljivanje troškova prevoza osuđenika ili pritvorenika. Svi ostali sudski postupci se uobičajeno i redovno održavaju, sve unutrašnje jedinice Suda redovno i ažurno funkcionišu, u zakonskim rokovima se postupa po zahtevima građana.

Tekuće aktivnosti Suda, finasiraju se krajem meseca kada usled priliva novčanih sredstava transferom od strane Visokog Saveta sudstva ili Ministarstva pravde dolazi do deblokade računa pa se izmiruju obaveze.

Trenutni dug biće isplaćen iz sredstava koja će nam transferisati Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde.