Radnici Interleminda blokirali regionalni put ka Vlasotincu i na svoju ruku oduzeli fabriku

interlemind 1

Leskovac – Sedamdesetak radnika Interleminda blokiralo je danas put prema Vlasotincu ispred fabrike i zauzelo proizvodne pogone.

Oni su odlučili da onemoguće ulazak u krug fabrike predstavnika menadžmenta koji rade za vlasnika iz Bugarske jer su, kako tvrde, oni opljačkali fabriku i najavljuju radikalnije proteste ispred zgrade lokalne samouprave za četvrtak jer ni gradska vlast, kako kažu, za nih nije imala sluha.

Sindikalisti zahtevaju da se u Interlemindu odmah pokrene proizvodnja, isplate zaostale zarade za poslednih 10 meseci i da im se uplati zdravstveno osiguranje.

Nakon razgovora  sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave, pre dva meseca, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu nije postignut nikakav dogovor o budućnosti ovog preduzeća, kažu ovi ljudi.

interlemind 2

Oni su novinare proveli i kroz novosagrađeni pogon i tvrde da Interlemind veoma dobro može da posluje. Ipak, pitaju se da li će imati dovoljno strpljenja jer pojedinim radnicima vlasnik iz Bugarske duguje čak 25.000 evra na ime zaostalih zarada i doprinosa.

“Nisam primio platu 14 meseci. Imam troje maloletne dece I izdržavam ih samo od dečijeg dodatka. To je sramota. Sramota je to što ovaj tajkun iz Bugarske radi sa nama I poigrava se našim životima. A ni gradonačelnik, nakon sedam dopisa koje smo mu uputili, nije nas udostojio da porazgovara sa nama” kaže nam Dejan Nikolić, radnik Interleminda.

Većinski vlasnik „Interleminda“ je od 2005. godine bugarski biznismen Valentin Zaharijev, koji je je na važne rukovodeće funkcije angažovao stručnjake iz Sofije. Menadžeri te firme iz Bugarske pobegli su kako tvde u Interlemindu zbog straha od krivičnih prijava.

interlemind 3

U „Interlemindu“ se proizvodi potcinkovani lim za krovne pokrivače i izolacioni „panel sendviči“. U fabrici je nekada radilo 228 radnika, a sada 87.