ROMI U POTRAZI ZA BOLJIM ŽIVOTOM ODLAZE IZ LESKOVCA

romo-podvorce-480x360

Preko 20 procenata Roma sa teritorije grada,  od početka ove godine  napustilo je Leskovac i bolju budućnost potražilo u Beogradu, Novom Sadu, Subotici ili u nekoj zemlji zapade Evrope, podaci su romske organizacije „ Rosa“, iz koje upozoravaju da je reč o alarmantnom broju pre svega mladih Roma.

Saitović  negira mišljenje da Romi teže dolaze do posla jer nisu obrazovani, i tvrdi da se sve veći broj mladih  usavršava, ali da im to nije od velike koristi prilikom pronalaženja zaposlenja.

Takođe, veliki problem je i to što  lokalna samouprava nije, po rečima Saitovića nije ispunila gotovo ni jednu odredbu iz Tehničke podrške za inkluziju Roma, a postoje poteškoće i u pregovorima koji se trenutno vode sa predstavnicima lokalne samouprave, a odnose se na staus Roma u budućem periodu,  napominje Saitović.

Saitović  je mišljenja da bi Romi trebalo da se politički organizuju i da na sledećim izborima nastupe samostalno, kao grupa građana ili stranka, s obzirom na to da čine više od 5 procenata glasačkog tela u gradu, a kako kaže, velike političke pratije sete se Roma u Leskovcu samo u predizbornoj kampanji.