RUPE U ZAKONU: Bahatim divljim taksistima ni sud ništa ne može

taksisti 3

Leskovac – U Leskovcu radi oko 200 registrovanih taksista u četiri taksi udruženja. Pored njih gradom hara pedesetak divljih taksista i kombi prevoznika koji kako njima, tako i inspekcijskim službama prave velike probleme.

Takozvanih divljaka najviše ima kod nove i stare gradske autobuske stanice, preko puta bolnice i Privrednog suda.

Oni nisu registrovani kao prevoznici, ne plaćaju poreze i doprinose, a mušterije otimaju tako što ih voze po znatno nižim cenama.

Taksisti kažu da bi im možda i progledali kroz prste da oni to ne rade na veoma bezobrazan način.

„Bukvalno nam otimaju mušterije. Inspekcija se bori sa njima, međutim, uvek postoje neke dojave i oni u toku akcije nestanu. Mi smo tu jer moramo da budemo tu, zavisimo od toga, jure nas porezi i doprinosi koje ne možemo da postignemo da uplaćujemo… „ žali nam se Bojan Dimitrijević, suvlasnik „Palma“ taksija.

Veliki problem sa divljim auto prevoznicima imaju i inspekcijski organi.

Po rečima načelnika Uprave za inspekcijske poslove Bratislava Jovića, oni su spremni da se čak fizički obračunavaju sa saobraćajnim inspektorima.

taksisti 2

Inpektori, kako kaže, vrše svakodnevni nadzor, ali zato imaju nebrojane neprijatnosti na terenu.

„Njima se preti, vređaju ih, polivaju vodom komunalne policajce dok sede u službenom autu … Ti divlji prevoznici dolaze čak inspektorima i na kuću i prete!“ kaže Jović.

I kada se dođe do suda, divlji kombi i taksi prevoznici uvek nađu način da ne odgovaraju pred zakonom.

Recimo, saobraćajni inspektor, u saradnji sa Komunalnom policijom, utvrdi da određeno lice bez dozvole prevozi putnike od jedne do druge destinacije i naplaćuje kartu i podnese se prijava prekršajnom sudu, postoji mogućnost da se „divljaci“ izvuku.

„Sudija traži da dvojica putnika potvrde da im je taj Janko Janković naplatio kartu. Međutim , vrlo često se navodi da on zapravo prevozi svoje komšije, prijatelje, članove porodice potpuno besplatno i sudija mora da odbaci prijavu“ objašnjava načelnik.

taksisti 1

Leskovačka taksi udruženja se sada spremaju da formiraju sopstveni sindikat kako bi pokušali da se zaštite, a od lokalne samouprave zahtevaju da ograniči broj taksi vozila koja mogu da rade na teritoriji grada.