Sajam meda i cveća u Leskovcu

Drugi po redu Sajam meda i cveća održan je danas na centralnom gradskom trgu u Leskovcu. Učešće na ovoj manifestaciji, koja je ponela i naziv “Medeni festival” uzelo je oko trideset proizvođača meda i cveća, a njen prvenstveni cilj je podizanje svesti građana za očuvanje pčelinjih zajednica. Pored velikog broja posetilaca, štandove svih izlagača obišao je i gradonačelnik Goran Cvetanović.

Veliku pažnju privukao je štand Pčelarskog domaćinstva “Stojiljković” iz Bobišta, na kojem je predstavljen planinski med sa Suve planine i Babičke Svete gore. Živko Stojiljković, koji se više od pola veka bavi pčelarstvom, pored meda, izložio je na svom štandu i satnu osnovu, proizvedenu od bio voska, koja se može koristiti i kao obloga za ublažavanje bolova.

Pored različitih vrsta meda, na štandu Marine Petković iz Donjeg Bunibroda, koja je u ovom poslu skoro 20 godina, pronašli smo i kozmetiku i higijenske proizvode, napravljene od prirodnih sastojaka.

Sajam meda i cveća, svojim prisustvom uveličali su i gosti iz bugarskog Pernika, zahvaljujući kojima je festival dobio i međunarodni karakter.

Inače, projekat “Medeni festival” Udruženja EU zona Leskovac, čiji značaj je po drugi put prepoznat od strane lokalne samouprave, okupio je udruženja pčelara i cvećara, a  od velike podrške bila su i Odeljenja za privredu i poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave.

Sajam meda i cveća zvanično je otvorila zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević.

U organizaciji manifestacije, učestvovali su i Turistička organizacija grada Leskovca, Javno preduzeće “Pijaca” i Poljoprivredna savetodavna stručna služba. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *