Sastanak Roma i policije: Nema nacionalne mržnje i netrpeljivosti

policija 1

Leskovac – Nakon nemilog događaja u kojem je u Romskom naselju pretučen Leskovčanin Nikola Kalanja policja je sazvala hitan sastanak sa pripadnicima nacionalnih manjina na kojem je zaključeno da je zapravo reč o izolovanim incidentima i da nema rasne i verske netrpeljivosti.

Pripadnici  Policijske uprave Leskovac  su ipak upozorili da su se u poslednjih nekoliko dana, počev od prebijanja Leskovčanina Nikole Kalanje, u romskim mahalama dešavale pojave koje ukazuju da ima problema koji ugrožavaju stanje bezbednosti u ovim delovima grada.

policija 2

Pripadnicima Romske nacionalne manjine predočeno je da je 27. marta u Sat mahali fizički napadnut Milan Šipić (rođen 1989. Godine) od strane dva Roma. Mladić je uspeo da pobegne u pravcu Dečjeg dispanzera. Takođe, 26. marta došlo je do verbalne svađe između dva dečaka srpske i romske nacionalnosti u jednoj od gradskih osnovnih škola zbog čega su podnete prekršajne prijave. Takođe, pre nekoliko dana na raskrsnici Porečke i ulice Dositeja obradovića Romi su napali Slavka Cakića i njegovog unuka.

Pripadnici policije su naveli da, pogotovo u letnjem periodu, dolazi do povećanog broja prijava građana zbog galame i buke u okolini Trga Crnog Marka, Ulici doktora Kašikovića, Radničkoj, Vlajkovoj i Norvežanskoj.

boban zdravković

„To su pojedinačni slučajevi. Ni jedno krivično delo ne ukazuje niti je prijavljeno kao delo verske i nacionalne netrpeljivosti. Zamolio bih javnost da se strasti smire. Nema potrebe za dizanjem tenzije“ rekao je za našu televiziju portparol PU Leskovac Boban Zdravković.

Međutim, pripadnici Romske nacionalne manjine tvrdili su da pojedini mediji smišljeno doprinose raspaljivanju vatre.

„Veoma je uznemirujuć naslov na sajtu Televizije Leskovac: „Podvorce kao bure baruta”. Molim gospodu iz Televizije Leskovac da ne pozivaju na linč Roma“ rekao je na sastanku predstavnik Roma Rajko Elezović.

policija 3

Vasip Bakić, koordinator za Romska pitanja pri lokalnoj samoupravi istakao je na sastanku da takve pojedinačne pojave u kojima dolazi do tuča nikome ne donose dobro i da taj problem mora da se reši. Takođe je apelovao da se vinovnici koji su pretukli Nikolu Kalanju što pre pronađu.