U SKUPŠTINI NIŠTA NOVO: Leskovac kopni kao Sneško Belić?

skupstina 1

Leskovac – Odbornici Skupštine Grada Leskovca na početku 15. sednice lokalnog parlamenta, usvojili su predlog odluke kojom se DOO „Džinsi Srbija“ oslobađa obaveze plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku izdavanja građevinske dozvole. 

Dvočasovna rasprava po ovom pitanju više je ličila na predizborni marketing stranaka koji učestvuju na predstojećim republičkim izborima ali i protekla u prepiranju aktera na političkoj sceni oko zasluga za dovođenja stranih investitora u Leskovac u prethodnom periodu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u svom obraćanju odbornicima lokalnog parlamenta rekao je da je grad u prethodnom periodu za pripremu lokacije za Džinsi Srbija uložio 40 miliona dinara, i da je oslobađanje obaveze plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku izdavanja građevinske dozvole još jedan korak u naporima lokalne samouprave da se otvori 400 novih radnih mesta iako će  gradski budžet biti uskraćen za šest i po miliona dinara izvornog prihoda.

skupstina 2

– Mnogi kažu da nema novih investicija. Mi činimo sve što je u našoj moći ali, istine radi, podsećam vas da su renomirane kompanije poput Falkea i Jure, dovedene uz obilatui finansijsku pomoć od po 10 000 evra po radnom mestu. I uvek postavljam pitanja: gde su te državne pare, zašto nema takvih subvencija, da li smo mi krivi za to ili neko drugi koji je taj novac usmerio u drugom pravcu, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Ninoslav Stanković rekao je da je inicijalni razgovor sa Džinsi Srbijom obavljen još za vreme kada je gradonačelnik bio iz redova ove partije i da je lokalno rukovodstvo u prethodnom sazivu doprinelo dolasku , između ostalih, Rode, Falkea i Jure čime se otvorilo pitanje vezano za zasluge oko realizacije kapitalnih projekata i investicija.

skupstina 3

-Ne mogu da ne primetim da se ovih dana potpisuju neki ugovori kao što su o izgradnji Centralnog postrojenja i želim da kažem da smo mi ti koji smo u vreme našeg mandata obezbedili sredstva za taj kapitalni objekat kao što smo udarili temelje najperspektivnijeg distributivnog centra tkz Zelene zone koju vi možete da krunmišete. Jer, koliko vidim, to jeste na neki način i politička strategija vaše vlasti i gospodina Mirovića koji ima koncept lokalnih i regionalnih industrijskih zona, rekao je  šef odborničke grupe DS, Ninoslav Stanković.

-Razgovor sa Bonto Italijane, dok sam ja bio gradonačelnik, sam ja i započeo, dogopvoreno je mnogo i potpisani ugovori tako da kontinuitet mora da postoji. Za Merkator takođe. Lično, najmanje 10 puta, pregovarao i dogovarao, određivali lokaciju, rekao je  Goran Cvetanović.

Iako je istakao da nije izašao za govornicom da potencira šta je DSS uradila po pitanju dovođenja i angažovanja novih investicija kada je predsednik Vlade bio Vojislav Koštunica, šef odborničke grupe DSS Aleksandrar Pejčić je ipak „provukao“ podatak da je ta Vlada obezbedila inicijalna sredstva za izgradnju prve faze Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kao i da je Aleksandar Popović obezbedio sredstva za deponiju u Željkovcu.

-Ja smatram da je to obaveza svih nas i ako to ne uradimo naš grad će, kako je kazao predsednik Skupštine Stefanović, da iskopni kao Sneško Belić, naglasio je Pejčić.

skupstina 4

-Ono što građani primećuju i činjenica je da ima malo ekonomskog rezultata jer nema velikih infrastrukturnih projekata. U budućem vremenu morate, kao član Predsedništva SNS – a, da tražite da grad dobije fabriku ili infrastrukturni objekat koji vredi desetine miliona evra ukoliko želite politički da preživite, kazao je odbornik DS Milorad Miladinović.

Usvojeni su na ovoj sednici i predlog odluke o socijalnoj zaštiti građana, Program poslovanja Agencije za lokalni ekonomski razvoj za tekuću godinu kao i Fonda za razvoj poljoprivrede, finansijski izveštaj Javnog preduzeća „Obnovljivi izvori energije“ za 2013 godinu kao i godišnji likvidacioni izveštaj čime je i okončan postupak likvidacije ovog preduzeća.

Usvojena je i inicijativa da se u mesnoj zajednici „Međa“ uvede mesni samodoprinos  na period od 10 godina u cilju izgradnje novih i održavanje postojećih objekata komunalne infrastrukture.

Odbornici Skupštine grada za novog direktora Centra za ekonomiku domaćinstva imenovali su Gordanu Marković umesto dosadašnjeg Bojana Stankovića, a dosadašnji vršioci dužnosti direktora Stambene agencije i Narodnog pozoriša Dragan Nikolić i Stanislav Grujić imenovani su za direktore. Za novog predsednika Nadzornog odbora Radio Leskovca postavljen je Nebojša Ivanović umesto Aleksandra Davinića.