Slabo nam rodio kukuruz

ratarstvo 2

Leskovac – Suše tokom letnjih meseci u 2013. godini odrazile su se prilično nepovoljno na prinose, pre svega, ratarskih kultura.

Najveću štetu pretrpeli su proizvođači kukuruza i pšenice, pa su se, tako na primer, prinosi kukuruza zadržali na prošlogodišnjem nivou koji su, prema oceni stručnjaka, bili najniži u poslednjih 10 godina.

“I u 2013. godini većina ratara Jablaničkog okruga platila je visoku cenu nedovoljnog ulaganja u sisteme za navodnjavanje. Prošlo leto donelo je visoke temperature sa malo kiše, a takve vremenske prilike naročito loše su se odrazile na kukuruz”, kaže savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novica Milenković.

ratarstvo 1

Prosečni prinosi ove kulture prošle godine bili su oko od 2 do 2,5 tone po hektaru, dok su, na primer 2012, iznosili oko 3,5 tone.

“Za razliku od ratarskih proizvođači povrtarskih kultura redovnije zalivaju svoje poljoprivredne površine i ulažu u sisteme za navodnjavanje pa se visoke temperature ne odražavaju u velikoj meri na visinu prinosa”, navodi Milenković.

ratarstvo 3

U toku vegetacionog perioda prošle godine na području Jablaničkog okruga palo je svega 250 litra po metru kvadratnom što je skoro upola manje od potrebne količine padavina da bi prinosi rataraskih i povrtarskih kultura mogli da daju očekivane prinose, ističu poljoprivredni stručnjaci.