Srbija obeležava Dan državnosti, praznik čestitao i gradonačelnik Leskovca

Dan državnosti Republike Srbije  se kao državni praznik  obležava 15. i 16. februara u znak sećanja na dva događaja koja su se dogodila na veliki hrišćanski praznik Sretenje gospodnje.

Jedan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak koji je  ujedno označio i početak srpske revolucije,  i drugi, kada je 1835. u Kragujevcu  izdat i zakletvom potvrđen  prvi Ustav Knjažestva Srbije, poznat i kao Sretenjski.

Povod za izbijanje Prvog srpskog ustanka bio je odgovor na  seču knezova  izvršenu od strane dahija koje su uzurpirale vlast u Smederevskom sandžaku.

Borba za slobodu nastavljena je Drugim srpskim ustankom  koji je predvodio Miloš Obrenović. Njegovim završetkom 1815. završena je i prva faza Srpske revolucije  a nastupilo je vreme borbe za autonomiju čiji je vrhunac Sretenjski ustav.

Ustav nije naišao na odobrenje velikih sila pa je to bio razlog njegovog ukidanja već u aprilu.

Dan državnosti Srbije slavio se sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca nakon čega je iz političke korektnosti .

Današnji praznik čestitao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović navodeći: Svim građanima Srbije i Leskovca čestitam Dan državnosti. Na nama je da svojim angažovanjem opravdamo sve ono što su naši slavni preci izborili za nas i našu državu. Želim vam mnogo zdravlja i napretka na svim poljima.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*