Šta je neophodno da znate ukoliko planirate put za Grčku

Letnja sezona u Grčkoj zvanično počinje danas i od utvrđenih uslova jedino se još čeka potvrda da li će se starosna granica za decu za koju nije obavezan test povećati sa sadašnjih pet na 10 godina.

Prema informacijama za ulazak turista u Grčku, koje je najavilo Ministarstvo turizma Grčke, potreban je imati:

Popunjen PLF formular minimum 24h pre ulaska u Grčku, potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili serološki test tj. potvrdu na antitela da je preležan virus ili digitalni zeleni sertifikat (GreenPaš) od 1. juna 2021, navodi portal Grčkainfo.

Za decu stariju od pet godina za sad je potreban negativan test.

Kako je navedeno, moguća su nasumična brza testiranja pri ulasku u Grčku koja će za turiste biti besplatna. Rezultati ovih testova biće gotovi nakon desetak minuta.

Savet svim posetiocima koji planiraju ovih dana put u Grčku je da sačekaju nekoliko dana dok se ne preciziraju svi detalji, navodi portal Grčkainfo.

Kada je reč o drumskom saobraćaju za Grčku, kao što je u aprilu najavljeno, granični prelaz Evzoni otvara se za sve turiste 15. maja. Trenutno radno vreme prelaza Evzoni je od 7-19 sati.

Drumski granični prelazi Promahonas, Nimfea i Kipi otvoreni su svakog dana od 7-23 časa, dok su prelazi Evzoni i Kakavia otvoreni od 7-19 časova.

Kada je u pitanju potvrda o vakcinaciji za ulazak u Grčku, ta zemlja prihvata sve vakcine.

Potpuna vakcinacija podrazumeva: dve doze “Sputnjika”, dve doze “Fajzera”, dve doze “Sinofarma” ili dve doze “Astra-Zeneke”.

Potrebno je da prođe minimum 14 dana od druge doze vakcine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *