Štab za vanredne situacije uputio zahtev republičkom štabu da reaguje povodom najave da Jura od sutra kreće sa radom

U Jablaničkom okrugu prema zvaničnim podacima, koronavirusom su zaražene 32 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare lokalnog Stručno-operativnog tima za suzbijanje virusa Covid-19. Od ovog broja 29 je iz Leskovca, dve iz Vlasotinca i jedna iz Bojnika. Zbog neposrednog kontakta sa obolelima, pod zdravstvenim nadzorom je 581 lice na području okruga, a od ovog broja 558 je u Leskovcu.
U samoizolaciji je 985 osoba, od toga u Leskovcu 809 i radi se o onima koji su se vratili iz inostranstva. Nakon najave da će južnokorejski investitor Jura, svoje pogone otvoriti sutra, najpre je Zavod za javno zdravlje uputio preporuku menadžmentu ove firme, da potpuno obustavi proces proizvodnje ili da 50 radnika radi na pet hiljada kvadratnih metara.
I Štab za vanredne situacije, nakon današnje sednice i zaključka, obratio se predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, odnosno, Štabu za vanredne situacije Vlade Srbije, da pomognu i reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima, povodom najave u vezi sa radom u Juri. To bi podrazumevalo i reagovanje republičkih inspekcija.
Gradonačelnik Leskovca i komandant Štaba za vanredne situacine Goran Cvetanović je naglasio da je bitno da Jura sutra ne počne da radi, zato što je sada najvažnije zaštiti zdravlje ljudi. Naročito je zabrinjavajuće što u Juri ima jedan dokazani slučaj radnice obolele od virusa Covid-19.
Takodje, uzeto je iz Jure još 8 uzoraka radnika koji su bili sa njom u kontaktu.
Direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević, potvrdio je danas, ono što je Televizija Leskovac još juče objavila, da je u ovoj ustanovi počelo testiranje pacijenata i zdravstvenih radnika na koronavirus.
Inače, na sednici Štaba za vanredne situacije , vanrednog karaktera u Leskovcu, koja je održana neposredno pre konferencije za novinare, osim zaključaka u vezi sa organizacijom rada u Juri , usvojen je i izveštaj o epidemiološkoj situaciji Zavoda za javno zdravlje.
Takodje, usvojen je i zaključak da lokalna samouprava dostavi podatke o licima koja pružaju uslugu pomoć u kući, personalnog asistenta i o roditeljima kojima je sud regulisao vidjenje sa detetom, a povodom naloga resornog ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *