Šteta na voću u Jablaničkom okrugu i do 70%

Bn8tnESIgAE73C1

Leskovac – Niže temperature i veća količina padavina tokom aprila i maja nanele su štetu voćarima Jablaničkog okruga, a prinos pojedinih vrsta, prema procenama stručnjaka, biće umanjen za čak 70 procenata.

Naročito je važno da poljoprivrednici u narednom periodu kada dođe do porasta dnevnih tempratura izvrše zaštitu svojih voćnjaka s obzirom na to da su se u mnogima od njih pojavili štetni organizmi.

„Svakodnevno obilazimo terene i najviše štete pretrpela je trešnja čiji će rod biti umanjen za čak 70 procenata, a smanjen prinos imaće i oblačinska višnja“, upozorava savetodavac za voćarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Leskovac Duško Jovanović.

Obilne kiše otežale su i setvu kukurza, kao i razvoj iznikLih useva. Na onim terenima gde se voda duže zadržala i gde su visoki nivoi podzemnih voda došlo je do stradanja useva pa se proizvođačima savetuje da preseju ove parcele kukuruzom ili drugim kulturama.

„Preporučujem poljoprivrednim proizvođačima da seju hibride kraće vegetacije zbog zakašnjenja u setvi“, kaže savetodavac za ratarstvo Jelena Stojiljković.

Kada je reč o setvi kukuruza ona je na području Jablaničkog okruga do sada završena na 70 procenata od ukupno planirane površine iako je optimalni rok za to završen.