Studijska poseta Ohridu u okviru prekogranične saradnje sa Severnom Makedonijom

U okviru projekta “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga organizovao  je u Ohridu od 3. do 5. decembra,  studijsku posetu u cilju predstavljanja inovativnih i dobrih praksi ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja. Na ovom događaju učestvovali su gradonačelnici, predsednici opština i predstavnici gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji su i partneri na projektu.

Cilj studijske posete je upoznavanje sa primerima dobre prakse ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja opština Severne Makedonije.

Predstavnike Centra za razvoj i lokalnih samouprava primio je gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgijevski zajedno sa predstavnicima Odeljenja za turizam i lokalni ekonomski razvoj. Na sastanku se razgovoaralo o mogućnostima za prepoznavanje zajedničkih interesa i mogućnostima za zajedničko delovanje pri postojećim evropskim programima, a prisutni su izrazili spremnost za međusobnu saradnju u oblasti turizma, infrastrukture i zaštite životne sredine.

Projekat “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” realizuje se od avgusta prošle godine.

„Osnovni cilj bio je umrežavanje lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opština Severne Makedonije kako bi se napravila partnerstva za prekogranični program Srbija – Severna Makedonija koji je otvoren sredinom godine. U tome smo u potpunosti uspeli s obzirom na to da su partnerstva uspostavljena kroz ovaj projekat rezultirala i partnerstvima na zajedničkim prejektima koji su predati – istakla je Dragana Belenzada, direktor Centra za razvoj.

U okviru projekta do sad su organizovani forum za povezivanje i umrežavanje i konferencija “Učimo do suseda”u Skoplju, seminar o primeni pravila i procedura za realizaciju projekata koje finansira Evropska unija na Kopaoniku i radionica za identifikaciju i pripremu zajedničkih koncepata projekata, a sve u cilju pripreme projekata i konkurisanje za prekogranični program Srbija – Severna Makedonija koji finansira Evropska Unija.

Projekat “Partnerstvo i izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja”  sufinansiraju Razvojna agencija Srbije, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i 12 jedinica lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *