Svečanom sednicom Narodni muzej obeležio svoj dan

Izrada studije ratnih memorijala na području grada Leskovca, proširenje stalne postavke i osam odobrenih projekata za finansiranje od strane Ministarstva kulture, samo su neki od skorašnjih rezultata rada leskovačkog Narodnog muzeja, koji je u 2023. godini, dobivši nagradu „Živa“, proglašen za najbolji slovenski muzej. Ovo je istaknuto na svečanoj sednici priređenoj povodom obeležavanja 76 godina ove ustanove kulture.

U prethodnih godinu dana, Narodni muzej u Leskovcu izradio je studiju ratnih memorijala na teritoriji grada, koja obuhvata 267 spomenika. Ovo je značajan uspeh muzejskih radnika, imajući u vidu da je Leskovac jedan od retkih gradova, koji je tu svoju zakonsku obavezu ispunio.

Isto tako, stalna postavka muzeja proširena je novim delovima, kao što su „Numizmatika“ i „Evolucija života“, a i „Leskovački zbornik“ je proglašen za vrhunski časopis od nacionalnog značaja. Završena je kako sanacija krova Gradske kuće, tako i restauracija spomen kuće Koste Stamenkovića, istakao je na otvaranju svečane sednice Dejan Antić, predsednik Upravnog odbora muzeja.

Prema proceni, objekte muzeja obišlo je više od 18 hiljada posetilaca u prošloj godini, dok je oko 3.500 dece uzelo učešće u 45 edukativnih muzejskih radionica. Ovo je samo potvrda da muzej predstavlja odraz leskovačke istorije, kulture i identiteta.

Povodom obeležavanja 76 godina postojanja i rada, priređena je i izložba “Pismo i tradicija” Etnografskog muzeja u Beogradu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *