Svedočanstva potomaka logoraša o zlostavljanju zatvorenika za vreme Drugog svetskog rata

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, Narodni muzej u Leskovcu i Narodna biblioteka Radoje Domanović organizovali su čas zavičajne istorije. Pored predavanja, priređena je i izložba koja sadrži predmete iz zbirki leskovačkog muzeja i knjižnog fonda biblioteke.

Pored nadležnih u ovim ustanovama kulture i predstavnika lokalne samouprave, na predavanju su govorili i potomci zatvorenika nemačkih koncentracionih logora.

Vlastimir Nešić Gandi u koncentracionom logoru u Norveškoj proveo je nepunih godinu dana, kada je sa petoricom zatvorenika bekstvom uspeo da spase život. Prema rečima njegovog sina Aleksandra Nešića, uspeli su da se izbave zahvaljujući lukavstvu.

“Najjači među njima je prišao stražaru i dao mu konzervu ribe, a potom je iskoristio priliku i oteo mu pušku. Potom su vezali stražara i pobegli preko planine u Švedsku. Pričao nam je šta su im sve radili i kakve su muke proživljavali. Naročito su torturu sprovodili kriminalci, koji su ih tukli i mučili, dok su ih Nemci ubijali.

Nakon rata, šezdesetih godina prošlog veka, formirano je norveško-srpsko društvo prijateljstva, jer su Norvežani bili prijatelji zatvorenicima. Donesena je odluka o razmeni đaka. Ja sam imao šesnaest godina i proveo sam u Norveškoj godinu dana. Tada sam se uverio u njihovu dobrotu i gostoprimstvo”, priseća se naš sagovornik.

Još jedan od potomaka žrtava fašizma je i Ana Mihajlović, unuka Milorada Damjanovića, koji je umro u nemačkom logoru na severu Norveške.

Na važnost obeležavanja ovog datuma ukazali su direktorka Narodne biblioteke “Radoje Domanović” u Leskovcu i Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja.

Ovaj čas je prilika da se zagledamo u tamne strane naše prošlosti, ali i da izvučemo pouku za budućnost, naglasila je ovom prilikom gradska većnica Marija Rajković:

„Kroz edukaciju, dijalog i promociju vrednosti kao što su poštovanje, empatija i solidarnost, možemo graditi društvo koje se zalaže za mir, pravdu i jednakost za sve svoje građane. Neka nam današnji čas bude podstrek da se borimo protiv svih oblika mržnje i diskriminacije i da gradimo svet u kojem će se poštovati ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi.“

Izložbu će zainteresovani moći da pogledaju u narednih nedelju dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *