Temperaturne razlike i glodari nanose štetu zasadima voća na području Jablaničkog okruga

Velike temperaturne razlike, odnosno niske jutarnje i visoke dnevne temperature, mogu naneti štetu voćnim zasadima i vinovoj lozi, upozoravaju stručnjaci Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Leskovcu. Oni dodaju da je hladnije vreme neophodno, da bi se sprečila eventualna šteta na zasadima.

“Veoma toplo vreme, neuobičajeno za ovaj period godine, samo po sebi ne utiče negativno na razvoj voća. Međutim, problem mogu predstavljati velike razlike između jutarnjih i dnevnih temperatura”, kaže za Televiziju Leskovac Aleksandar Mitić, savetodavac PSSS Leskovac.

Najavljeno hladno vreme za sledeću nedelju će se dobro odraziti na voćarske kulture, ističe naš sagovornik, dodajući da bi realnu opasnost predstavljao jedino mraz u toku proleća, kada već krene vegetacija bijaka.

Zasadi gde su pravilno primenjene agrotehničke mere nalaze se u dobrom stanju, napominje Mitić.

Obilaskom terena, primećena su oštećenja na zasadima jabuke i šljive, naneta od strane glodara, zbog čega stručnjaci apeluju na voćare da primene adekvatne mere zaštite. Takođe, neophodno je završiti orezivanje stabala, kako bi ovogodišnji prinos bio zadovoljavajući.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *