Tim 42: „Zašto vidim vazduh“

Članovi Udruženja građana Tim 42 pokrenuli su inicijativu “Zašto vidim vazduh”, kojom se traži uvođenje merenja koncentracije štetnih PM čestica u vazduhu u našem gradu, kao i blagovremeno objavljivanje informacija o kvalitetu vazduha od strane nadležnih.

Oni su danas na platou preko puta Leskovačkog kulturnog centra i ispred nekadašnje Robne kuće prikupljali potpise građana, sa ciljem da se u Leskovcu organizuje javna rasprava na ovu temu. 

U Leskovcu se ne mere koncentracije suspendovanih PM čestica u vazduhu, koje imaju najveći uticaj na zdravlje ljudi, ističu  članovi Udruženja Tim 42, dodajući da se informacije o kvalitetu vazduha objavljuju sa dva do tri dana zakašnjenja, čime se ne ispunjava svrha  ove aktivnosti, a to je blagovremeno obaveštavanje građana o nivoima zagađujućih materija.    

Svedoci smo toga da je u zimskom periodu vazduh lošeg kvalieta, da se građani javljaju lekarima sa respiratornim problemima pod uticajem nekvalitetnog vazduha, da se vazduh vidi, posebno u vreme grejne sezone, da građani ne otvaraju prozore da im ne uđe miris vazduha u prostorije, kaže Ana Pecarski iz pomenutog udruženja.

Ona dodaje i da sama činjenica da je Grad Leskovac početkom ove godine doneo kratkoročan plan za unapređenje kvaliteta vazduha ukazuje na to da u našem gradu postoji problem sa zagađenjem vazduha. 

Međutim, malo toga je urađeno iz tog plana i puno mera nemaju vremensku odrednicu. Nama je važno da se ove hitno rešavaju.

Inicijativu Tima 42 građani mogu podržati i onlajn putem, na sajtu peticije.kreni-promeni.org.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*