Tropski talas trajaće do subote, nakon toga pad temperature i lokalno pljuskovi sa nepogodama

Nakon vremenskih nepogoda koje su grad na Veternici zahvatile u subotu, usledio je još jedan tropski talas. Meteorolozi najavljuju postepeni porast temperature do subote, kada će živa u termometru dostići 37. podeljak na Celzijusovoj skali.

U nedelju se očekuje pad temperature, a početkom naredne sedmice ponovo lokalni razvoj oblačnosti, sa pljuskovima praćenim grmljavinskim nepogodama i olujnim vetrovima. 

-Grmljavinske nepogode su uobičajene za jul i avgust, a javljaju se kao posledica stvaranja takozvanih kumulonimbusa, izuzetno gustih oblaka, koji pored velike količine padavina donose grmljavine i proizvode električna pražnjenja.  Upravo je to bio slučaj u subotu, kada je palo 6,5 litara kiše, od čega pet litara tokom pola sata. Zabežen je i udar severoistočnog vetra od 13,2 metra u sekundi- ističe Ana Novović, meteorološki osmatrač. 

Ana Novović, Meteorološka stanica Leskovac

Nepogode lokalnog karaktera se ponegde mogu očekivati i tokom naredne sedmice.  

Naša sagovornica ističe da se još uvek ne može sa sigurnošću reći koje će delove Jablaničkog okruga zahvatiti ove nepogode, dodajući da će upozorenja biti blagovremeno istaknuta na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *