Turizam u Vučju, kao nova perspektiva za omladinsko preduzetništvo

Opremanje školskih hostela, pokretanje socijalnog turističkog preduzeća, prekogranične posete i bratimljenje škola, samo su neke od aktivnosti projekta „Ruralni turizam – nova perspektiva mobilnosti mladih“, koji realizuju Vučje i Kratovo u Severnoj Makedoniji, zahvaljujući programu IPA Evropske unije.

Prirodne lepote, ekološki zdravo okruženje, bogato kulturno-istorijsko nasleđe i gastronomija, prepoznati su kao važni turistički elementi, koje ova varoš na jugu Srbije može da ponudi svojim posetiocima.

Imajući u vidu da je projekat, vrednosti 195 hiljada evra, usmeren na razvoj omladinskog turizma u ruralnom okruženju, Srednja škola „Svetozar Krstić Toza“, kao nosilac projekta, će dobiti potpuno opremljen omladinski hostel, a predviđeno je i osnivanje učeničke zadruge, odnosno školskog preduzeća.

Partner na projektu je Srednje opštinsko učilište iz Kratova.

Grad Leskovac je u prošloj godini za investiciono održavanje ove škole, odnosno za poboljšanje uslova za realizaciju projekta, izdvojio milion dinara, a iz budžeta za 2024. godinu biće opredeljeno dodatnih 500 hiljada dinara za adaptaciju ugostiteljskog objekta, koji koristi škola.

Objekat će raspolagati novom kuhinjom i restoranskim delom, dok će na spratu biti uređene dve spavaone za smeštaj turista.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *