Tužbe protiv banaka i sudski postupci faktičke eksproprijacije čine oko trećinu nerešenih predmeta Osnovnog suda u Leskovcu

Tužbe protiv banaka i sudski postupci faktičke eksproprijacije, gde su tuženi Grad Leskovac ili Republika Srbija, čine trećinu ukupnog broja nerešenih predmeta Osnovnog suda u Leskovcu. Ove kategorije spadaju u predmete iz parnične materije, koji u najvećoj meri opterećuju rad Osnovnog suda, kažu zaposleni u ovoj ustanovi.

Među oko 25 000 predmeta koji u Osnovnom sudu u Leskovcu čekaju na rešavanje, najviše je parnica, više od 18 000. Kada je reč o tužbama protiv banaka, reč je o postupcima u kojima se od banaka traži utvrđenje delimične ništavosti ugovora o kreditu i isplata stečenog bez osnova, odnosno isplata posebne naknade koju je banka neosnovano naplatila za obradu kredita.

U parnice spadaju i predmeti iz PRR i PRR 1 materije, od kojih oko 2600 čeka na rešavanje. Reč je o tužbama podnetih zbog povrede prava na suđenje u razvojnom roku.

-Što se tiče ovih PRR predmeta, to su oni u kojima se traži neimovinska šteta od strana lica kojima je utvrđeno da je povređeno pravo na suđenje u razvojnom roku. Drugi deo predmeta je PRR 1, to su predmeti u kojima su stranke fizička lica koja su podnela tužbe za naknadu imovinske štete. Učesnici u postupku su u stvari biši radnici, koji su nekada dobili presude, nisu naplatili, firma je otišla u stečaj, a utvrđeno je da im je povređeno pravo na suđenje u razvojnom roku- objašnjava Novica Dimitrijević, zamenik predsednika Osnovnog suda u Leskovcu.

Podsetimo, Osnovni sud u Leskovcu početkom prethodnog meseca je dobio osam novih sudija, što bi trebalo da u predstojećem periodu doprinese smanjenju broja nerešenih predmeta, naročito onih iz parnične materije. Naime, sedmoro njih angažovano je upravo na rešavanju ove vrste predmeta, dok je jedan zadužen za predmete iz krivične.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *