U centru grada zasađeno drveće, iz resornog Odeljenja najavljuju „kratkoročni plan za vazduh“

Odeljenje za zaštitu životne sredine Grada Leskovca organizovalo je danas, na Svetski dan šuma, sadnju dvadesetak stabala breze i crvene šljive u parku „Bambi“ iza Tehnološkog fakulteta.

Akcija pod nazivom “ Pošumljavanje za čistiji vazduh i klimatske promene“  organizovana je  u saradnji sa JKP „Komunalac“, JP „Direkcija za urbanizam i izgradju“ i JKP „Grdelica“ , koje je i doniralo sadnice.

„Nadamo se da će ova stabla ulepšati ambijent, stvoriti hladovinu i štiti od prašine stanare okolnih zgrada- izjavio je Sladjan Đikić, šef Odeljenja za zaštitu životne sredine.

On je podestio da su u prethodne dve godine organizovane akcije pošumljavanja Spomen parka i zone zaštitnog zelenila.

Takođe, najavio je i sadnju 300  kvalitetnih sadnica na devastiranom području Hisara i drvoreda od Hemijske škole do ATD dispanzera.

Za ovu namenu su sredstva od 1,5 miliona dinara obezbeđena od Ministarstva za zaštitu životne sredine.


Đikić je najavio i pošumljavanje površina na mestima gde se organizuju akcije uklanjanja divljih deponija.

„Od JP „Srbija šume“,  dobićemo donaciju od hiljadu topola koje ćemo zasaditi svuda na očišćenim mestima, gde to bude bilo moguće – objasnio je Đikić.

Danas je iz Odeljenja za zaštitu životne sredine takođe najavljeno da se očekuje saglasnost resornog ministarstva na njihov „Kratkoročni akcioni plan  za vazduh“. Nakon toga očekuje se odluka Gradskog veća za donošenje dokumenta pod nazivom „Katastar individualnog ložišta“.Ovaj dokument će omogućiti da se najpre popišu sva  individualna ložišta u domaćinstvima, a potom  i druge ustanove i preduzeća. 

„Na ovaj način moći će da se ima uvid u to ko je zagadjivač i ko prelazi maksimalno dozvoljene granice koncentracije u vazduhu – rekao je Đikić.

Današnju akciju sadnje  drveća u parku „Bambi“ obišao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*