U Lebanu otvoren „Paradajz fest“

Nakon dve nedelje od poslednjeg protesta, proizvođači paradajza s područja Jablaničkog okruga okupljeni su drugačijim povodom, ovog puta na prvom Paradajz festu u Lebanu koji je otvoren sinoć.  Ova trodnevna manifestacija koja   za cilj ima promociju turističkih i poljoprivrednih potencijala okupila je 35 izlagača iz Lebana i Leskovca koji su na štandovima na centralnom šetalištu predstavili svoje proizvode.

Među izlagačima je  bio i Aleksandar Kocić iz Svirca koji je prethodnih nedelja bio uključen u organizaciju  protesta zbog niske otkupne cene ovog povrća. On ističe da su uz pomoć resornog ministarstva započeli pregovore sa kupcem  iz Evroazijske unije koji bi otkupio oko 1500 tona paradajza po odgovarajućoj ceni.

Iako cena paradajza polako raste i iznosi od 40 do 50 dinara po kilogramu za prodaju na veliko, najveći problem predstavlja nedostatak domaće fabrike za preradu, podsećaju proizvođači.

Gost manifestacije bio je i Atila Galmboš, predsednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske koji je sa predsednikom opštine Lebane, Ivanom Bogdanovićem najavio realizaciju novih projekata i investiicja  u centralnoj i južnoj Srbiji , između ostalog i u Lebanu.

Između Srbije i Mađarske postoji nekoliko programa, Jedan od osnovnih je okvir ekonomske saradnje između ove dve zemlje. To znači da je sa srpskim partnerima izvršena selekcija određenih projekata u polju infrastrukture. Nakon prve selekcije liste, srećan sam što mogu da vam kažem da je i projekat u Lebanu u okviru tog programa viđen za realizaciju – rekao je Galamboš

Paradajz fest organizuje se pod pokroviteljstvom i u organizaciji opštine Lebane i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*