U leskovačkoj bolnici, digitalni mamograf pušten u rad

Nakon neophodnih procedura, kojim je utvrđeno da je bezbedan za korišćenje, u Opštoj bolnici u Leskovcu danas je zvanično počeo sa radom digitalni mamograf, koji je 24. oktobra isporučio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a uskoro će ova zdravstvena ustanova dobiti i magnetnu rezonancu u vrednosti većoj od 192 miliona dinara.

Početku rada najsavremenijeg mamografa, drugog po redu u Srbiji, prisustvovala je i Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Govoreći o prednostima ovog aparata, ona naglašava da je za ovaj mamograf, pored izuzetne senzitivnosti, karakteristično i minimalno zračenje, kao i velika efikasnost.

Pre samog puštanja u rad, bilo je potrebno obaviti ne samo određene kontrole, već i edukaciju kadra, koju su u proteklim danima sproveli stručnjaci Kliničkog centra Novi Sad. U toku današnjeg dana, pregledano je desetak žena.

Prema rečima Nebojše Dimitrijevića, direktora Opšte bolnice, doktor Milan Petrović, njegov pomoćnik, potpisao je ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o obezbeđivanju magnetne rezonance, čija je ukupna vrednost 192 miliona 560 hiljada dinara.

Karcinom dojke je jedno od najzastupljenijih oboljenja kod žena. Na godišnjem nivou razboli se oko četiri i po hiljade žena. Zahvaljujući ovom savremenom aparatu, biće smanjena, pre svega, lista čekanja. U cilju adekvatnog pregleda, ukupno 18 mamografa će stići u brojna mesta širom Srbije, među kojima su i Vlasotince, Vladičin Han, Babušnica i Kuršumlija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *