U Leskovcu do sada vakcinisano 125 deteta

Broj pregleda u dečijoj Kovid ambulanti u Leskovcu ovih dana je smanjen. U toku prošle nedelje, bilo je jedanaestoro dece pozitivnih na korona virus,  a u prva dva dana ove sedmice četiri, rekla  je u izjavi za našu televiziju, Slađana Cvetanović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece.

U ovoj službi se daje saglasnost pedijatra za vakcinaciju protiv Kovida 19, dok se sam postupak obavlja na vakcinalnim punktovima za odrasle.

Inače, do sada je u Leskovcu imunizovano 125 deteta, a saglasnost pedijatra za vakcinaciju uglavnom su tražili roditelji dece od 16 do 18 godina.

U dečijoj Kovid ambulanti leče se svi mališani kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Oni ovde primaju neophodnu terapiju i njihovo stanje se prati  do pojave negativnog testa.

Pedijatrijski aktiv Srbije smatra da saglasnost za vakcinaciju dece od 12  do 18, daje izabrani lekar, odnosno pedijatar. Za decu sa hroničnim i malignim bolestima saglasnost daje lekar specijalista, a preporuka stručnjaka je da se ovi mališani vakcinišu.

Podsetimo, jedina vakcina koja je u Srbiji u ovom trenutku odobrena za decu je Fajzer/BioNtek, a daje se starijima od 12 godina, isključivo uz saglasnost pedijatra i roditelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *