U Narodnom muzeju izložba crteža “Lazar Vozarević”

Narodni muzej u Leskovcu organizuje izložbu crteža iz fonda galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice, pod naslovom „Od snoviđenja do mita“.


Izložba predstavlja deo crtačkog opusa Lazara Vozarevića i biće otvorena u sredu 6. novembra,  sa početkom u 19 časova. Izložbu čini 21 crtež i reč je o celokupnoj zbirci crteža, koja se nalazi u posedu matične galerije. Na izložbi će biti izloženi crteži iz svih perioda stvaranja Lazara Vozarevića (1951-1967), jednog od najvećih umetnika druge polovine XX veka u srpskoj umetnosti.
Stvarajući u posleratnom periodu Lazar Vozarević je bio jedan od onih umetnika, koji je ne samo sledio nego i utirao puteve srpskog modernizma. Tragajući za svojim stilom, u kristalizaciji umetničkih težnji i raznorodnih uticaja Vozarević će najveći značaj pridavati upravo crtežu.

Kroz crtež je odmeravao kreativnu misao, eksperimentisao, uvodio novine i ono što je najvažnije tražio svoje mesto u slikarstvu. Kao jedna od najznačajnijih umetničkih pojava u srpskoj posleratnoj umetnosti Lazar Vozarević je obeležio šestu i sedmu deceniju XX veka stvorivši u domenu crteža antologijska dela i najviše domete u srpskoj modernoj umetosti.

Nakon otvaranja izložbe biće prikazan dokumentarni film „U zavičaju živeti posle smrti“, autora Igora Čolaka u sali za Naučne skupove Narodnog muzeja, dok će u Galeriji na spratu biti postavljena i izložba slika i crteža Ivice Kovačića – Štifle i mladog slikara Predraga Kovačića.