U Narodnom muzeju predstavljeni Leskovački zbornik i postavka “Evolucija čoveka”

Narodni muzej u Leskovcu predstavio je danas 63. izdanje Leskovačkog zbornika, koji je nedavno proglašen za vrhunski časopis od nacionalnog značaja. Tom prilikom, prikazan je i novi deo stalne postavke ove ustanove kulture, pod nazivom „Evolucija čoveka“.

Najnovije izdanje Leskovačkog zbornika obuhvata ukupno 28 naučnih priloga, koji su posvećeni proučavanju kulturno-istorijskih prilika na južnim prostorima.

U 2020. godini, Leskovački zbornik je dobio kategorizaciju M52 kao istaknuti nacionalni časopis, a nedavno je od strane Matičnog odbora za istoriju, arheologiju, etnologiju i istoriju umetnosti pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobio kategorizaciju M51 kao vrhunski časopis od nacionalnog značaja.

Ovom prilikom, predstavljen je i novi deo stalne postavke muzeja, pod nazivom “Evolucija čoveka”, koji obuhvata devet replika lobanja naših predaka vrednosti 2.400 dolara, dopremljenih iz Amerike. Smatra se da će ova postavka privući prvenstveno interesovanje najmlađih, koji će se upoznati sa evolucijom ljudske vrste od naših prvih predaka do modernog čoveka.

Govoreći o planovima za 2024. godinu, Narodni muzej će pre svega prirediti 40. po redu Naučni skup, pod nazivom “Kulturno-istorijska baština juga Srbije”, a isto tako će i simpozijumom obeležiti 80 godina od Drugog svetskog rata. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *