U PRIVREDNOJ KOMORI ODRŽAN SASTANAK NA KOJEM JE BILO REČI O DEFICITARNIM ZANIMANJIMA

U Regionalnoj privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga održan je sastanak Parlamenta privrednika na kojem se razmatrao problem nedostatka radne snage.

Potrebno je putem dualnog obrazovanja osposobiti što veći broj mladih ljudi za one obrazovne profile koji nedostaju srpskoj privredi.

“To su, između ostalog : modelar odeće, mehaničar tekstilnih mašina, operater osnovnih građevinskih radova, rukovalac građevinskim mašinama – rekla je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u privrednoj komori Mirjana Kovačević.

U Srbiji postoje 33 obrazovna profila za koje se organizuje dualno obrazovanje, od čega je 10 u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu.

Pored dualnog obrazovanja,još jedna tema o kojoj se na današnjem sastanku govorilo su i različiti oblici neformalnog obrazovanja i  o kraćim ciklusima obuke za brze i hitne potrebe privrednika za kadrovima.

Predsednik Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović, ovom prilikom istakao je da podaci Nacionalne službe za zapošljavanje ne mogu predstavljati realnu sliku jer, kako je naglasio, mnoga lica koja se nalaze na evidenciji nisu osposobljena za nove mašine i tehnologije i potpuno drugačiji proces rada od onog koji je bio kada su se ta lica školovala i obučavala za rad. To je, pored velikog talasa migracija radnika problem sa kojim se suočava privreda u Srbiji, zaključeno je na današnjem sastanku.