U Vlasotincu obeležena akcija “dan bez automobila”, najavljena izgradnja pešačke zone

Akcija “Dan bez automobila u gradovima i opštinama”, koja se organizuje u okviru “Evropske nedelje mobilnosti” od 16. do 22. septembra, prvi put je obeležana i u Vlasotincu, u centru na Trgu oslobođenja. Ovom prilikom najavljeno je i da će ovaj deo u narednom periodu biti pretvoren u pešačku zonu.

Tema ovogodišnje akcije je “Mobilnost bez zagađenja za sve”, a glavni cilj podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, sa posebnim akcentom na smanjenje zagađenosti vazduha. Preporučuju se vidovi mobilnosti poput pešačenja, vožnje bicikla, korišćenja električnih prevoznih sredstava, a prednost svakako treba dati javnom prevozu u odnosu na automobile, koji se smatraju jednim od glavnih zagađivača vazduha.

“Mi smo želeli da budemo deo jedne velike porodice gradova, koji imaju isti motiv i cilj, a to je smanjenje štetne emisije gasova iz automobile – rekla je Žaklina Stefanović, član Opštinskog veća Vlasotinca.

Opština Vlasotince prepoznaje značaj očuvanja životne sredine, pa će sa tim ciljem ovaj deo u narednom periodu postati pešačka zona.

Lokalna samouprava je uradila urbanistički plan vezan za rešenje ovog dela grada, najužeg centra. Ovaj deo će u narednom periodu biti pešačka zona, gde će stanovnici Vlasotinca moći da uživaju u centru, bez buke automobila – dodala je Stefanović.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a glavni partneri su: Turistička organizacija Vlasotince, Javno-komunalno preduzeće “Komunalac” i Kulturni centar. U akciju su uključena udruženja građana, vlasotinačke predškolske ustanove, kao i osnovne i srednje škole. Evropska nedelja mobilnosti obeležava se od 2002. godine, a prošle godine manifestacija je obeležena u više od 3000 gradova i 50 država Evrope i sveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *