U Vlasotincu osnovan Lokalni fond za razvoj poljoprivrede

Opština Vlasotince, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u opštini Vlasotince. Vrednost fonda je tri miliona dinara, od čega će opština Vlasotince uložiti dva miliona, a fondacija milion dinara. Konkurs će biti raspisan početkom 2023.godine.

Predsednik opštine Bratislav Petrović podsetio je na činjenicu da je polovina teritorije opštineVlasotince poljoprivredno zemljište.

„Zato je veoma važno da, osim subvencija koje daju opština i resorno ministarstvo, možemo da ponudimo još jedan vid podrške našim poljoprivrednicima. Oni će praktično, u 2023. moći da pozajme sredstva iz ovog fonda koji danas osnivamo, da imaju određeni tzv. grejs period i da onda vraćaju ta sredstva u ratama, bez kamate i po raporedu koji dogovorimo. Ja se nadam i verujem da će naši domaćini iskoristiti ovu mogućnost da unaprede svoje gazdinstvo u narednoj godini korišćenjem sredstava iz ovog fonda – rekao je Petrović.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Košel naglasila je da mali, tradicionalni poljoprivrednici i dalje teško dolaze do novca neophodnog za investiranje u proširenje i unapređenje proizvodnje.

„Lokalni fondovi koje osnivamo sa opštinama daju fleksibilnost za finansiranje poljoprivrednika pod najpovoljnijim uslovima i predstavljaju održive fondove sa kojima će lokalne samouprave dugoročno podržavati razvoj proizvodnje hrane – izjavila jeKošel.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga će upravljati sredstvima i aktivnostima fonda.

„Opština Vlasotince je jedan od naših osnivača i mi imamo dugu i veoma plodnu saradnju. Realizujući druge projekte u oblasti poljoprivrede videli smoda ovde postoji veliki broj proizvođača i prepoznali značaj osnivanja jednog ovakvog fonda – rekla je direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinnjskog okruga Dragana Belenzada.

Vlasotinački fond je dvanaesti fond ove vrste u Srbiji. Putem lokalnih fondova pomoć i podršku do sada je dobilo oko 1500 gazdinstava.

Osnivanje fonda je podržao Projekat velika mala privreda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ACDI/VOCA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *