U Vlasotincu večeras otvaranje izložbe posvećene Bogdanu Bogdanoviću, velikanu srpske arhitetkture

Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana srpske i jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922. Beograd – 2010. Beč), nakon beogradske premijere prošle godine, nastavlja život u Galeriji Kulturnog centra Vlasotinca u kome otvara manifestaciju „VEČITO“.

Vlasotince kao grad poseduje jedno od kapitalnih dela ovog srpskog graditelja–Spomemik palim borcima Revolucije, te je ovom memorijalu posvećena posebnamonografska postavka u okviru izložbe.


Pored domaćina, autora i predstavnika stručnih institucija iz regiona, o izložbi će govoriti i akademik dr arh. Sokol Sokolović. Tokom trajanjaizložbe biće organizovana stručna vođenja, projekcija dokumentarnog filma o Bogdanovićevom stvaralaštvu, serija dečijih kreativnih radionica na temu simbola i crteža, i veliki nagradni likovni konkurs. U danu svečanog zatvaranja izložbe, 1. juna, biće održano svečano proglašenje pobednika konkursa sa dodelom nagrada i otvorena izložba dečijih radova.


Vlasotinačko izdanje izložbe „VEČITO“ realizovano je kroz saradnju sa lokalnim stručnjacima i institucijama: Istorijskim arhivom Leskovca, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niša, Opštinom Vlasotinca, i nadovezuje se na jubilej 50 godina od početka projektovanja i izgranje Spomenika Revolucije na Starom groblju (1973).

Autor, kustos i likovni identitet izložbe: mr Mare Janakova Grujić.

Izložba će zvanično biti otvorena večeras u 19 časova, a svi zainteresovani građani moći će da je pogledaju do 1. juna u Galeriji Kulturnog centra Vlasotince.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *