Udruženje distrofičara realizovalo projekat uz podršku Evropske unije i Vlade RS

U organizaciji Udruženja  distrofičara Jablaničkog okruga realizovan je projekat  „Relaksacija tela i blistavost uma” koji finansira Evropska unija u partnerstvu  sa Vladom Republike Srbije, preko programa EU PRO.  Vrlo bitan deo projekta je merenje gustine kostiju obolelih od mišićne distrofije.

“Za naše članove današnji preventivni pregledi vrlo su značajni s obzirom na to da je neophodno brinuti o zdravlju kostiju, posebno kod ljudi koji su vezani za kolica – naglasila je ovom prilikom predsednica Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga Gordana Stojanović

S obzirom na to da u Leskovačkim zdravstvenim ustanovama nema aparata za merenje gustine kostiju, ovakvi pregledi  su još značajiji za rizične grupe stanovnika, a  kontrole i prevencija najbitnije su upravo kod osoba sa mišićnom distrofijom, mišljenja su doktori.

U okviru ovog projekta Udruženje distrofičara Jabaničkog okruga održalo je i seminar na temu značaj i primena masaže i preventivni pregled koštane srži kod osoba sa neuromišićnim bolestima. Isti program biće organizovan i za članove partnerske organizacije – Udruženja osoba sa paraplegijom u Vranju.