Uklonjeno 9 stabala lipe, biće zasađeno još 15 platana

Na osnovu projekta o ozelenjavanju i sagledavanja biološke vrednosti, sa trotoarskih površina prostora na kojem se rekonstruiše centralni gradski trg uklonjeno je 9 stabala lipe, koja će biti zamenjena platanima. 

“U ovom delu zadržano je 10, a biće posađeno još 15 stabala. Kada je reč o samom trgu nisu uklonjena četiri stabla, a biće zasađeno još 36. Ovo znači da će na ovom prostoru, uključujući i trotoare biti ukupno 65 stabala – kaže Ivana Momić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture u Javnom preduzeću “Urbanizam i izgradnja”. 

Momić objašnjava da lipama koje su se ovde nalazile poslednje pre tri decenije, nije odgovaralo mesto zasada, odnosno uslovi gradske sredine,  što je direktno uticalo na njihov razvoj, tvrde stručnjaci.

Na prostoru izgradnje novog centralnog gradskog trga sada se izvode radovi na postavljanju sistema za zalivanje budućih zelenih površina.

Među novim biljkama koje će se naći ovde su javor, smrča kao i dekorativne biljke koje odgovaraju projektu pejzažne arhitekture.

Pre lipa, sa gradskog trga uklonjene su i tise, koje su premeštene u park kralja Petra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *