Preduzeće “Univerzal” u veoma teškom položaju

Zaposleni u Univerzalu DP Leskovac, njih 29 od kojih je 19 osoba sa invaliditetom, od izbijanja epidemije korona virusa i proglašenja vanrednog stanja ne primaju redovno plate, a pre šest meseci su potpuno obustavili proizvodnju, istaknuto je na konferenciji za novinare Sindikalne organizacije ovog preduzeća.

Pre šest meseci obustavljen je javni poziv za dodelu sredstava za refundaciju troškova repromaterijala, za koji je ovo preduzeće apliciralo. Zbog nemogućnosti dobijanja novca, koji im je neophodan da bi isplatili dugove prema dobavljačima i nabavili  novi materijal, u Univerzalu su bili prinuđeni da stopiraju proizvodnju.  S obzirom na to da su korisnici budžetskih sredstava  nisu mogli ni da budu obuhvaćeni paketom pomoći za privredu Vlade Republike Srbije. Zbog svih ovih okolnosti, ovo preduzeće nije bilo u mogućnosti da redovno izmiruje svoje obaveze prema zaposlenima.

Svakog meseca Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzeću šalje subvenciju od 75 odstozarade osoba sa invaliditetom.  Došli smo u situaciju da zbog nemanja finansijskih sredstava mi ne možemo da isplatimo zarade osobama sa invaliditetom, te samim tim ne možemo ni da Ministarstvu pravdamo troškove i potražujemo nova sredstva.“, istakla je Ivana Labović Petrović, psiholog i savetnik osoba sa invaliditetom.

Potom su 1. jula, zbog izmena u Zakonu o javnim nabavkama,  izgubili status ponuđača, zbog čega više nisu mogli da učestvuju na tenderima. Zaposleni mesecima dolaze na posao, primajući s vremena na vreme tek poneku akontaciju. 

Za pomoć su se obratili i lokalnoj samoupravi, čiji je tim napravio procenu poslovanja ovog preduzeća i uputio dopis Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

“Oni su poslali Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jedan dopid u kome su zatražili pomoć za naša preduzeća iz razloga što i Grad i svi mi znamo kakva je vrednost ovog preduzeća i koliko je značajno da naš grad nakon 50 godina nastavi da ima preduzeće ovog tipa. Stigao je odgovor da su Ministarstvu zbog rebalansa budžetaumanjena sredstva, te je zato Ministarstvo obustavilo postupak za refundaciju troškova repromaterijal.”, dodaje Petrović.

Ovom prilikom zaposleni apeluju na nadležne da im izađu u susret i pruže pomoć u rešavanju spomenuitih problema, kako bi ovo preduzeće moglo da nastavi sa poslovanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *