Uspešni vinari u Bogojevcu nadomak Leskovca

Članovi porodice Nikolić iz Bogojevca, vlasnici su vinograda na površini od jednog i po hektara i vinarije  koja prizvodi 10 hiljada litara godišnje.
Svoje proizvode plasiraju na domaće tržište,a u planu imaju da u 2020. prošire kapacitete i počnu sa izvozom u inostranstvo.
Ovu uspešnu porodičnu firmu, na dan Svetog Trifuna, posetili su i predstavnici lokalne samouprave Leskovca koji su najpre obišli vinograd porodice Nikolić u Bogojevcu.
Na imanju ovih vrednih ljudi obavljeno je simbolično orezivanje čokata loze koja je polivena vinom, jer se veruje da će grožđe tako dobro roditi, a rod će biti kvalitetan.
“Moja porodica već dugi niz godina sa posvećenošću proizvodi vina, koristeći najsavremenije tehnologije, naučna saznanja, ali i tradiciju generacija iza nas – kazao je Dušan Nikolić, vlasnik vinarije.
Čestitajući Svetog Trifuna – zaštitnika vinogradara, Milan Stojković, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, poželeo je domaćinima dobar rod i pune bačve vina.
On je izrazio zadovoljstvo što vinarstvo i vingoradarstvo u našem kraju opstaju, kako je rekao, vekovima.
Na porodičnom gazdinstvu porodice Nikolić zastupljene su četiri sorte: Kaberne i Merlo kod crnih vina i  Šardone i Sovinjon blank kod belih vina.
Inače, veruje se da će ako na Svetog Trifuna pada kiša, kao što je danas bio slučaj, biti rodna godina za vinogradare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *