Vakcina protiv kovida 19 i gripa istovremeno?

S obzirom na to da sezona gripa uskoro počinje, javlja se dilema da li će uporedna vakcinacija protiv ovog i virusa korona biti moguća, odnosno da li će osobe koje su primile vakcinu protiv kovida moći da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Epidemiolozi kažu da je primanje obe vakcine bezbedno, ali savetuju da između vakcinacija prođe optimalni period od 14 dana.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počeće u oktobru, a ove godine je za Jablanički okrug opredeljeno oko 13 000 doza. Ova vakcina posebno se preporučuje starijima od 65 godina, trudnicama i osobama sa hroničnim plućnim, malignim i kardiovaskularnim bolestima kod kojih postoji mogućnost razvijanja teže kliničke slike. Aktuelna vakcinacija protiv korona virusa nije prepreka za primanje i ove vakcine.  

Optimalni period koji bi prema preporuci lekara trebalo da prođe između vakcinacija je dve nedelje, kako bi se ukoliko dođe do nekih neželjenih dejstava poput temperature,  glavobolje i bola u mišićima, utvrdilo koja vakcina ih uzrokuje.

Zainteresovanost za vakcinu protiv gripa je svake godine velika. Međutim, zanimljivo je da prošle godine na području našeg okruga nije bilo zvanično registrovanih slučajeva oboljevanja od sezonskog gripa.

Od  15. septembra za vakcinaciju protiv sezonskog gripa moguće je prijaviti se i preko sajta elektronske uprave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *