Veliko interesovanje građana Leskovca za besplatan pregled aneurizme trbušne aorte

Kao što smo ranije najavljivali, danas od 8 do 14 časova, odnosno dok ne budu bili pregledani svi pacijenti koji čekaju, na platou ispred Doma zdravlja u Leskovcu, obavlja se skrining pregled aneurizme trbušne aorte.

Interesovanje sugrađana je veliko, o čemu svedoči podatak da je za samo prva tri sata pregledano stotinak osoba. Pregledi  se vrše u okviru kampanje Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Radi se o brzom i neinvanzivnom postupku gde se sa velikom preciznošću daje procena stanja ovog krvnog suda i otkriva  se  aneurizmatsko proširenje u najranijim fazama bolesti. Današnji pregledi, na ultrazvučnom aparatu u mobilnom autobusu  namenjeni su osobama starjim od 50 godina.

Svi pacijnenti koji su danas pregledani u zavisnosti od nalaza, dobiće preporuke za eventualno dalje lečenje kod vaskularnog hirurga. Inače, ovi pregledi  se organizuju u okviru pilot projeta resornog ministarstva, Udruženja kardiovaskularnih  hirurga Srbije i Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije  u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *