Veterani prekinuli štraj glađu nakon razgovora sa Ivicom Dačićem

veterani

Beograd / Valjevo / Leskovac / Vlasotince – Ratni veterani, među kojima ima i boraca iz Leskovca i Vlasotinca,  prekinuli su jutros štrajk glađu u Valjevu i vraćaju se svojim kućama.

Odluku o prekidu štrajka doneli su nakon razgovora sa predsednikom Vlade Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Naime, predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predstavnici Saveza udruženja boraca od 1990. do 1999. godine dogovorili su se na sinoćnjem sastanku da se prekinu protesti boraca i da se zajednički pronađu najbolja rešenja.

Na sastanku je dogovoreno da se u ovoj godini donesu izmene i dopune Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koje bi obezbedile status boraca i zdravstveno osiguranje borcima.

“Takođe, dogovoreno je da se, nakon objavljivanja stava Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o pitanju ratnih dnevnica, formira zajednički tim Vlade Srbije i predstavnika udruženja sa zadatkom da predloži Vladi dinamiku i modele rešavanja ovog problema” rekao nam je u telefonskoj izjavi predsednik Saveza boraca, veteran iz Leskovca, Dušan Nikolić.

Vlada Srbije će preporučiti lokalnim samoupravama da obezbede normalno funkcionisanje udruženja boraca, da u skladu sa svojim mogućnostima unaprede položaj boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Posebno je ukazana potreba da se pronađu rešenja za zapošljavanje dece palih boraca, ratnih vojnih invalida i socijalno ugroženih i teško obolelih boraca i da se prilikom donošenja socijalnih programa u preduzećima naročito vodi računa o ovoj kategoriji radnika.