Više od 200 mladih na području našeg okruga biće uključeno u program “Moja prva plata”

Više od 200 mladih sa područja Jablaničkog okruga dobiće priliku da steknu prvo radno iskustvo zahvaljujući programu “Moja prva plata”. Naime, u okviru treće faze realizacije pomenutog programa, 227 nezaposlenih lica starosti do 30 godina povezalo se sa poslodavcima iz privatnog i javnog sektora. U toku je četvrta faza, koja podrazumeva sklapanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, kandidata i poslodavaca.

Interesovanje od strane poslodavaca i kandidata za program „Moja prva plata“ u 2021. je veće u odnosu na prethodnu, pokazuju podaci leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Ove godine su se prijavila 923 kandidata, a poslodavcima iz privatnog i javnog sektora odobreno je 429 pozicija.

Imajući u vidu da za pojedine od njih, poput mehaničara, mašinobravara i radnika u proizvodnji nije bilo interesovanja od strane mladih, kao i da su neki u međuvremenu odustali, konačan broj kandidata koji su se u okviru treće faze povezali sa poslodavcima je 227.


Rok za završetak četvrte faze je 31. decembar tekuće godine, do kada je i poslednji datum za sklapanje ugovora između  Nacionalne službe za zapošljavanje, kandidata i poslodavaca i uključivanje nezaposlenih lica u program. Među mladima je najviše onih sa četvrtim i šestim stepenom stručne spreme. 

Podsetimo, Nacionalna služba za zapošljavanje je 20. avgusta tekuće godine raspisala Javni poziv za realizaciju programa Moja prva plata, kojim se mladima do 30 godina bez radnog iskustva omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca. 

Mladi sa srednjoškolskim obrazovanjem  će tokom trajanja ovog programa primati mesečnu naknadu od 22 hiljade dinara, a oni sa visokoškolskim 26 hiljada, što je za dve hiljade više nego prošle godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *