Više od 40 procenata građana Leskovca podržava iseljavanje

Srbiju je u poslednjih godinu dana napustilo između 40 i 50 hiljada ljudi, u Leskovcu više od 40 posto građana podržava  iseljavanje, a isti procenat razmišlja i da se iseli iz grada. Ovo  su neki od rezultata istraživanja koje je sproveo Geografski fakultet u Beogradu, a za potrebe Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u cilju formulisanja preporuka za kreiranje mera populacione politike. U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas su predstavljeni rezultati tog istraživanja.

Istraživanje je rađeno pomoću anketa i intervjua obavljenih u četiri jedinice lokalne samouprave. Pored Leskovca, ispitivani su i građani Zrenjanina, Zaječara i Užica. Svaki četvrti stanovnik u Leskovcu planira da se iseli u narednih godinu dana, pokazuju rezultati istraživanja.

Ovom prilikom istaknuto je da je veoma značajna analiza stavova ispitanika koja pokazuje da bi se dalje migracije mogle sprečiti poboljšanjem ekonomskog statusa građana, odnosno povećanjem standarda i otvaranjem novih radnih mesta. Ispitanici takođe smatraju da bi vlast trebalo da pojača borbu protiv kriminala i korupcije, ali i da se značajno unapredi zdravstvena zaštita.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *