Vladimir Pištalo na sajtu Leskovačkog kulturnog centra

Na sajtu Leskovačkog kulturnog centra, www.lkc.org.rs, večeras od 21 čas pogledajte tribinu “U krupnom planu” na kojoj je gost Vladimir Pištalo, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Vladimir se leskovačkoj publici predstavio 2016. godine, u okviru programa Leskovačkog internacionalnog filmskog festivala “Lajf”.

Govorio je o sebi i svom stvaralaštvu. Rekao je da je od sedme godine znao da će biti pisac i da je u najranijem detinjstvu znao epske pesme napamet. Govorio je o nastanku svoje knjige “Tesla, portret među maskama”, koja je ovenčana najprestižnijim književnim priznanjem kod nas – NIN-ovom nagradom za najbolji roman u 2008. godini. Jedan od najčitanijih i najprevođenijih naših pisaca govorio je i o susretima sa svojim čitaocima kod nas i u Americi, gde predaje svetsku i američku istoriju na Beker koledžu u Vusteru, Masačusets.  Pištalo je govorio i o rukopisu romana o Andriću, na kome je tada radio, a koji je objavljen naredne godine pod nazivom “Sunce ovog dana: Pismo Andriću”. Čitao je odlomke iz romana “Venecija” za koji je nagrađen “Kočićevim perom”. A nedavno je dobio nagradu “Meša Selimović” za najbolju knjigu u 2019. godini – za zbirku eseja “Značenje džokera”.

Svečana dodela ove nagrade, planirana za mart i odložena zbog pandemije korona virusom, biće održana ovog meseca u Beogradu. Čestitamo našem piscu visoko priznanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *