Vlasotinački kuvar: “S vinjagu sam počela da pisujem ovoj kuvarče, sas slatko od grojze ću ga završim”

“S vinjagu sam počela da pisujem ovoj kuvarče, sas slatko od grojze ću ga završim, da zasladim svoja sećanja, da podsetim i svi vas koji će ga čitate da se nekad mnogo ubavo spremalo, družilo, šalilo – pročitala je Jasmina Mitrović odlomke iz Vlasotinačkog kuvara, čiji je autor.

Reč je o publikaciji pisanoj na prizrensko-timočkom dijalektu, koja sadrži tridesetak recepata, ali i anegdote koje oslikavaju vlasotinački mentalitet.

-Ovaj kuvar napisan je sa puno emocija na našem govoru i dobar je primer čuvanja tradicije. Zbog toga je Turistička organizacija i podržala ideju njegovog pisanja i izdavanja – rekla je turizmolog Olivera Cvetković.

Kuvar na dijalektu već je osvojio i priznanje – na leskovačkoj Izložbi suvenira i turističkih publikacija, prošle nedelje, pripalo mu je prvo mesto u kategoriji publikacija sa više od 50 strana. Na istoj smotri još jedna publikacija u izdanju Turističke organizacije opštine Vlasotince odnela je nagradu – treće mesto za publikaciju do 50 strana pripalo je brošuri „Vinski bal – prvih 60 godina“

Vlasotinački kuvar izdala je Turistička organizacija opštine Vlasotince, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na promociji su poslužena i neka od domaćih jela čiji se recepti nalaze u Vlasotinačkom kuvaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *