Vlasotince obeležilo Međunarodni dan nestale dece

Međunarodni dan nestale dece obeležen je sinoć u Vlasotincu i Subotici, sa istim programom i u isto vreme, u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić” i vlasotinačke kancelarije “Bezbedno dete”.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je prošle godine nestalo 1.407 dece, od kojih je pronađeno 1.204 deteta. To nije problem koji se dešava samo nekom drugom. Može da se dogodi svuda i na svakom mestu. Opasnost  vreba sa svih strana i zbog toga svi mora da budemo zagledani u decu, u društvo, jedni u druge – istakla je sinoć Jelena Đokić, koordinator kancelarije „Bezbedno dete“.

Suvišno je govoriti o tome koliki košmar u životu roditelja predstavlja nestanak deteta. Mislim da je važno za svaku zajednicu da prati informacije o nestanku dece jer tako svaki pojedinac može da doprinese njihovom  pronalasku. Savremene komunikacije omogućavaju brzo i lako povezivanje što može biti od velike koristi prilikom traženja nestale dece. U tom smislu podržavam sistem uzbunjivanja javnosti koji treba da mobiliše snage zajednice na pronalaženju nestalog deteta. Naravno, želja svih nas je da ne bude nestale dece, ali ako se to desei, važno je da imamo efikasan sistem za pronalaženje – rekao je Aleksandar Jović član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje, omladinu i sport

Program je počeo himnom nestale dece “Da se ne zaboravi”, koju su izvele Marta Stanković, Milena Krstić, Mila Mitić i Petra Dimanić. Poetsko-muzički deo programa obuhvatio je stihove Vladislava Petkovića Disa “Možda spava”, koje je kazivala Mila Mitić, nastup violinistkinje Smiljane Milenković, učenici Muzičke škole “Stanislav Binički” i pesmu “Što tenema” koju su izvele  Marta, Milena, Mila i Petra, publika je imala priliku da vidi dokumentarni zapis “Da se ne zaboravi”,  Nebojše Ilića Ilketa o nestaloj deca,  kako nestala deca ili deca stradala u kandžama ubica, kriminalaca, predatora nikad ne budu zaboravljena.

Skup je realizovan u saradnji sa Kulturnim centrom Vlasotince, kao deo programa manifestacije Dani Vlasotinca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*