VODA NA KUPALIŠTU U VLASOTINCU ČISTIJA U ODNOSU NA RANIJE GODINE

Voda na kupalištu kod brane u Vlasotincu,  čistija je ove u odnosu na poslednjih nekoliko godina – slažu se kupači na čuvenom “vlasotinačkom moru” koje predstavlja jedinstveno kupalište na jugu Srbije.

U Sportsko-rekreacionom centru  Vlasina, koje gazduje kupalištem, kažu da je sezona počela 1.jula, a da su prethodno izvršene sve neophodne pripreme.

“Pet kilometara odavde vršeno je čišćenje i uređenja korita, tako da je voda ove godine čistija, a i vizuelno ostavlja mnogo bolji utisak – kaže direktor SRC Vlasina, Dejan Čikić. On dodaje da će tokom sezone raditi četiri spacioca sa licencom, sa kojima su zaključeni ugovori, a da kontrolu kvaliteta vode obavlja Zavod za javno zdravlje Leskovac.

“U sklopu projekta uređenja vlasotinačkog kupališta, u  planu  je da se izvrši i rekonstrukcija i automatizacija ove brane, što će doprineti povećanoj  bezbednost kupača – ističe predsednik opštine Vlasotince, Zoran Todorović.

Inače, brana u Vlasotincu  završena je  1982. godine. Cilj  je bio da se obezbedi snabdevanje Vlasotinca i okoline vodom i to je funkcionisalo do katastrofalne poplave u junu 1988. godine, kada je delimično poremećen način vodosnabdevanja. Zbog toga je izgrađena fabrika vode na 5 kilometara uzvodno i vodozahvat u Boljaru, odakle je počelo  vodosnabdevanje. Međutim, na zadovoljstvo Vlasotinčana i gostiju sa svih strana, brana i kupalište su ostali.