VODOVOD: NEMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST, OŠTEĆENJA NA ELEKTRONSKOM SISTEMU BRANE BARJE BIĆE USKORO OTKLONJENA

Povodom odluke “Srbijavode” da se na brani Barje  uvede vandredna odbrana od poplava, kao i zbog povećanog interesovanja javnosti za ovu temu, leskovački Vodovod, koji vrši upravljanje i održavanje brane sa hidroakumulacijom, izdao je saopštenje u kojem navodi da životi i zdravlje ljudi , kao i vodosnabdevanje na području grada Leskovca, nisu ugroženi.

Krajem maja ove godine, usled atmosferskog pražnjenja došlo je do oštećenja elektronskog sistema za automatsko upravljanje i akviziciju podataka na brani sa hidroakumulacijom Barje, što je, početkom juna, dovelo do proglašenja vanrednog stanja  na  samom objektu brane, navodi se u saopštenju Javno-komunalnog preduzeća Vodovod Leskovac. Samo proglašenje vanrednog stanja, standardna je preventivna procedura, a svi objekti i postrojenja na brani potpuno su funkcionalni u manuelnom režimu, dodaje se u nastavku.

Brana sa hidroakumulacijom Barje u vlasništvu je Republike Srbije koja preko Javnog preduzeća „Srbija vode“ gazduje ovom i ostalim branama u Srbiji. JKP Vodovod Leskovac na osnovu ugovora vrši upravljanje i održavanje brane sa hidroakumulacijom, a sve po nalogu, planu i uputstvu upravljanja režima rada na ovoj brani Barje od strane „Srbija vode“.