Vojska se priprema za tenkovski biatlon u Međi

tenkovi 1

Leskovac – Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić posetio je danas samostalno automatizovano strelište  „Međa“ na kome se tenkovska posada Kopnene vojske  priprema za učešće na „Tenkovskom biatlonu“, koji će se održati na poligonu „Alabino“ u moskovskoj oblasti Ruske federacije.

Intenzivne pripreme tenkista traju više od dve nedelje na tenkovima T – 72 , a od polovine jula do polovine avgusta četiri posade će boraviti u Ruskoj federaciji i učestvovati na „Tenkovskom biatlonu“. 

tenkovi 2

Pripadnici 310. inženjerskog bataljona iz Prokuplja pripremili su stazu prema propozicijama takmičenja.

nagradna igra

To nadmetanje, prema zamisli organizatora, treba da postane nezvanično svetsko prvenstvo na kome će vojničke veštine i fizičku spremnost odmeravati pripadnici oklopnih jedinica iz mnogih zemalja sveta.  Finale takmičenja poklopiće se i sa terminom odlaska ministra odbrane Gašića u zvaničnu posetu Ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

tenkovi 4

-Očekujem da iznađemo načina da onaj razgovor oko rovbnog kredita, koji smo započeli pre dve godine, polako počnemo da formalizujemo jer je Srbiji to veoma potrebno i očekujemo da u tom delu imamo, pre svega mi mogućnosti da republički budžet može da izdrži jednu tako veliku nabavku, veliku pomoć od strane Rusije pre svega sa kvalitetnim odnosom koji se odnosi na širok spektar stvari koje je bitno rešiti, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

tenkovi 3

Do sada se za “Tenkovski biatlon” prijavilo više ekipa iz 13 zemalja. Ministar odbrane Bratislav Gašić ovom prilikom rekao je da je Vojska Srbije u prethodnom periodu veliki broj svojih objekata dala lokalnim samoupravama za koje nije dobila adekvatnu zamenu.

tenkovi 5

– U velikom broju gradova širom Srbije na papirima Vojska ima stanove koje su lokalkne samouprave u periodu od 2000 – te do 2012. trebala da daju. Mi ne odustajemoi od tog našeg plana ali napravićemo plan šta je potrebno Vojsci Srbije da zadrži ali moraćemo da napravimo i dogovor sa lokalnim samoupravama oko adekvatne nadoknade. Sa gradonačelnikom Leskovca razgovarali smo oko par stvari koje su akutne u Leskovcu kao što su odvodni kanal na poligonu “Međa”, oko Komande grada ali i vojnoj ambulanti koju je nekad neko na volšeban način uzeo od Vojske Srbije i dao gradu na raspolaganje bez ikakve nadoknade, rekao je ministar Gašić.  

Tenkovske posade demonstrirale su savladavanje staze za vožnju i poligona za proveru fizičkih sposobnosti.Ministar odbrane Bratislav Gašić čestitao je tenkistima na onome šta su prikazali.