Vučić: Erenli u Leskovcu počinje sa radom u julu ove godine

Početak rada turske kompanije “Erenli” koja će u naredne tri godine u Leskovcu zaposliti oko 340 radika, očekuje se u julu ove godine, najavio je, između ostalog, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom današnje posete Leskovcu, a povodom početka druge faze  izgradnje ove fabrike.

On je dodao i da će u narednih godinu ili godinu i po dana u Leskovac stići velika kapitalno intenzivna investicija koja će doneti veća primanja.


Predsednik Srbije Aleksanda Vučić je prilikom posete Leskovcu najavio da će kompanija Erenli Srbija već u julu početi proizvodnju, što je kako je ocenio velika stvar za Leskovac koji je u prethodne dve godine smanjio broj nezaposlenih za 2041 osobu, odnosno za gotovo pet odsto spustio nivo nezaposlenosti.

Vučić se ovom prilikom osvrnuo na izgled Zelene zone 2015. godine kada je on poslednji put posetio ovu lokaciju, na kojoj danas, sedam godina kasnije radi fabrika Aptiv, a pored turske kompanije Erenli u toku je izgradnja još jednog proizvodnog pogona domaćeg investitora.

Suvlasnik kompanije “Erenli” Erčin Sahin rekao je da su zbog povećane tražnje za njihovim proizvodima, odlučili da otvore pogon u nekoj balkanskoj zemlji, te da su istraživanja pokazala da je Srbija najbolja odluka za to. Objasnio je da je naša zemlja izabrana zbog fizičke lokacije, dobre povezanosti sa Evropom, zbog svoje logistike, ali i zbog subvencija za investitore.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj i istakao je da u našoj zemlji trenutno posluju 23 turske kompanije, a da je cilj da ih u narednom periodu bude 30, a onda i 50.Aksoj je poručio da su odnosi između Srbije i Turske najbolji u istoriji i da se politički i ekonomski nadopunjuju.

Inače, turska kompanija za prozvodnju sistema za cirkulaciju tečnosti u autombilskoj industriji Erenli osnovana je 1959. u Izmiru u Turskoj. Danas  se pogoni ove kompanije prostiru na površini od oko 40 hiljada kvadratnih metara, a izvozi za Italiju, Nemačku, Finsku i još nekoliko drugih razvijenih zemalja u Svetu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *