Za Božić se pričestilo oko 500 Leskovčana

liturgija 1

Leskovac – U leskovačkoj crkvi Odžakliji jutros , prvog dana Božića, na jutarnjoj liturgiji pričestilo se oko 300 Leskovčana. Na ponoćnoj liturgiji, kojoj su prisustvovali uglavnom lađi sugrađani, pričestilo se oko 200 omladinaca.

Srpska, ruska i gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora Atonska i koptska zajednica u Egiptu slave danas Božić – praznik Rođenja Hristovog, po starom Julijanskom kalendaru. Dolazak Sina Božijeg na zemlju spada među najznačajnije događaje u istoriji ljudskog roda.

liturgija 33

Mir Božiji, Hristos se rodi – vekovni je pozdrav koji će se i u naredna dva dana ponavljati u većini srpskih domova, pravoslavnim hramovima, među ljudima na ulici. Ovim rečima, vernici će razmenjivati želje za zdravljem, mirom, uspehom i napretkom.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada se slavi rođenje Hristovo i kada je njegov duh sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

liturgija 2

Božić je trodnevni praznik, a ako računamo i Banji dan, onda je to četvorodnevna svetkovina okrenuta prvenstveno domu i porodici, i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu.

Prvi Božićni dan započinje unošenjem nenačete vode,dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi, poznat i kao Božji dan, provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama se služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.Treći dan Božića slavi se kao praznik Sveti Stefan, iz kuće se iznose slama i ostaci badnjaka, a negde se njegovi ugarci čuvaju, jer se veruje da su lekoviti.