Za Leskovac – ZAJEDNO: Poljoprivreda na začelju u programu mera Vlade Srbije

U programu mera Vlade Srbije za pomoć privredi pogođenoj posledicama epidemije korona virusa vrednom 5,1 milijardu evra, poljoprivreda se našla na začelju liste prioriteta. Program je potpuno zapostavio potrebe poljoprivrede, za pomoć poljoprivredi  izdvojeno je 250 puta manji iznos odnosno 20 miliona evra, što iznosi 0,4 % ukupnog iznosa pomoći. Taj iznos najjasnije odslikava nezainteresovanost vlasti za poljoprivredu i seljaka, osim kada je izborna kampanja.

 Pomoć je poljoprivrednim proizvođačima Vlada Srbije  pružila  kroz dve uredbe – o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i o finansijskoj podršci gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita.

 Direktna pomoć proizvođačima ranog povrća, pčelarima i stočarima, je dobra mera, ali ona je tebala da obuhvati i sva ostala poljoprivredna gazdinstava, voćare, ratare, cvećare, pri čemu je kredite sa jedan odsto kamate trebalo omogućiti za  sva poljoprivredna gazdinstva, a ne samo ženama koje su nosioci gazdinstva, i nosiocima gazdinstva mlađim od 40 godina. Ministar poljoprivrede je to i obećao, ali je to ostalo još jedno neispunjeno obećanje.

 Dvoličnost države i njeno shvatanje da su seljaci „ovce za šišanje“ se vidi iz toga što država otplatu hartija od vrednosti počinje posle 7 godina, a poljoprivrednicima daje na rok od 3 do 5 godine, pri čemu se zadužuje po stopi većoj od 3%, a većina kredita će biti odobrena poljoprivrednicima po istoj kamatnoj stopi, uz dodatak od 1,5% na ime obrade kredita.

Poruka vlastima je da shvate značaj poljoprivrede u kojoj radi više od milion i po ljudi. Pored mere direktne pomoći, potrebno je uvesti i druge mere koje će pomoći poljoprivrednicima, kao što su: sezonske carine na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda,  manju cenu dizel goriva, garantovanu cenu i otkup izvoznih i strateški važnih poljoprivrednih proizvoda, isplata  u predviđenim rokovima zakonom propisanih subvencija, premija i direktnih davanja. Kako to da je budžet u ogromnom suficitu, ima para za kupovinu glasova odnosno za isplatu 100 eura, za podelu besplatnih paketa, a nema para za isplatu zaostalih dugovanja poljoprivrednicima.

 Protiv epidemije se treba boriti svim sredstvima, ali nije trebalo zatvarati sve pijace u svim gradovima na kojima većina malih poljoprivrednih proizvođača prodaje voće, povrće i druge poljoprivredne proizvode.

Plašimo se da je Vlada Srbije uvela aktuelne mere u političke svrhe, a ne zbog borbe protiv širenja epidemije virusa kovid 19.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*