Za nova zapošljavanja grad opredelio 30 miliona dinara

gradsko vece 1

Leskovac – Za sprovođenje mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u 2014.godini grad Leskovac će izdvojiti 30 miliona dinara, jedna je od odluka koju su danas usvojili članovi gradskog veća.

Ovim sredstvima biće realizovane četiri mere, među kojima su stručna praksa koju će grad u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljvanje finansirati sa 4 miliona dinara, potom samozapošljavanje, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Četvrta mera podrazumeva stručnu praksu za svršene visokoškolce sa prosečnom ocenom iznad devet za čiju realizaciju će grad opredeliti 4 miliona dinara.

Iako je ove za razliku od prošle godine visina finansijskih sredstava koja je grad izdvojio za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, prepolovljena, za pojedine mere iz ovog pograma biće opredeljena veća sredstva.

Jedna od njih je i mera samozapošljavanja.

Kada je reč o realizaciji stručne prakse za srednjoškolce sa diplomom, kao i za one sa diplomom visoke škole i fakulteta, ovu meru zajednički će sprovesti grad i Nacionalna služba za zapošljavanje, a očekivanja su da Nacionalna služba izdvoji isti iznos od 4 miliona dinara kao i lokalna samouprava.

Na današnjoj sednici gradskog veća prihvaćeni su i predlozi zaključaka kojima se pokreće inicijativa za izradu nacrta Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada koje se nalazi u okviru kompleksa Zelena zona i to poslodavcima koji su se javili na poziv.

Reč je o četiri zainteresovana subjekta: Privredna društva NCC Beograd, Pro Pak Ljubljana i Master Frigo Beograd, kao i Zemljoradnička zadruga „Moravac“.

Gradski većnici usvojili su odluku i da se Službi za radiološku dijagnostiku Domu zdravlja Leskovac odobri oko hiljadu i 400 evra za postavljanje specijalnog poda koji, kako je navedeno u obrazloženju, mora da zadovolji visoke standarde radiološke sigurnosti.

Takođe, odobreno je i 40 hiljada dinara za izradu monografije leskovačkih gimnazijalaca iz 48.godine.